Persbericht – 25 mei 2023

Horeca Wintertuin Experience voorlopig dicht, Escape Room blijft open

De horeca in de Wintertuin sluit vanaf 10 juli aanstaande. De bedoeling is dat de Escape Room wel openblijft. Of en wanneer de horeca weer opent op deze historische locatie in het Cantonspark is onduidelijk. De sluiting is niet wat de eigenaren van het bedrijf achter de Wintertuin voor ogen hadden. Het College van B&W van de gemeente Baarn heeft op dinsdag 23 mei gekozen voor een nieuw scenario voor de toekomst van de Wintertuin, maar doordat de beslissing pas na meer dan acht maanden is genomen, is het voor het team van de Wintertuin te laat om de bedrijfsvoering op dat nieuwe scenario aan te passen. “Dit is zuur voor het team, met zoveel hardwerkende en betrokken mensen uit Baarn, die nu allemaal een andere baan moeten zoeken”, vertelt Karen Sikkema, de eigenaar van Wintertuin Experience BV.  “Ook voor onszelf is het een persoonlijk drama dat we de horeca nu moeten beëindigen, na zoveel jaren keihard werken en alle tijd, energie en ook het geld dat we in dit bedrijf hebben gestoken.” “Wel willen we ons geweldige team en alle gasten die met zoveel plezier afgelopen jaren in de Wintertuin kwamen ontzettend bedanken voor de fijne tijd”, vult Sikkema aan. “Hopelijk mogen we tot 10 juli nog veel gasten verwelkomen voor een laatste hapje of drankje of high tea. Ook roepen we de mensen met een waardebon op om die nog te komen inwisselen.”

Al sinds de verplichte horecasluiting als gevolg van de coronapandemie is het moeizaam om de horeca van de Wintertuin Experience rendabel te krijgen. De beoogde samenwerking met de gemeente over onderhoud, aanpassingen aan het gebouw en de maatschappelijke invulling van het gebouw uit 1914 is de afgelopen jaren niet goed van de grond gekomen en de kosten die te maken hebben met het historische gebouw zijn al jaren veel hoger dan verwacht.

“Al in september vorig jaar hebben we aangegeven bij de Gemeente Baarn, de verhuurder van het pand, dat we ons bedrijf in deze vorm niet kunnen voortzetten op deze prachtige plek”, legt Sikkema uit. “We hebben toen afgesproken met de gemeente om tot nieuwe huurafspraken te komen en hebben financiële steun van de gemeente gekregen zodat er tijd genoeg zou zijn om in goede samenwerking een nieuw plan voor de toekomst te maken. Helaas moeten we nu concluderen dat die samenwerking niet goed van de grond is gekomen, ondanks alle inspanningen van onze kant.”

De beslissing over het nieuwe scenario voor de Wintertuin is dinsdag pas genomen. In dit scenario zal de Wintertuin beheerd worden door een nog op te richten stichting, die verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud van het gebouw en voor het verhuren van de ruimte aan verschillende partijen. “In die opzet past onze Escape Room ELIXIR heel goed, dus die hopen we voor de toekomst te behouden. Daarnaast hadden we graag een nieuw horeca-concept willen uitwerken dat past bij het nieuwe scenario, bijvoorbeeld met een partner of een geleidelijke overname. Gesprekken daarover zijn op niets uitgelopen, want het bleef maar onduidelijk onder welke voorwaarden dat dan zou kunnen”, aldus Karen Sikkema. “Nu hebben we de tijd niet meer om dat te doen.”

Karen Sikkema blijft graag met haar Escape Room ELIXIR in de Wintertuin ondernemen. Ook hoopt ze bij te mogen dragen aan de nieuw op te richten stichting, zodat de kennis en ervaring die ze met haar onderneming heeft opgedaan niet verloren gaat en ze kan blijven werken aan een voor de toekomst houdbaar model voor de invulling van deze bijzondere locatie in Baarn. Gesprekken met de gemeente hierover zijn nu alsnog gaande.

Vragen en meer informatie: Karen Sikkema, karen@wintertuinexperience.nl, 06-55775724

Start typing and press Enter to search